top of page

Grönlandshund

Grönlandshunden är en frisk, hårt arbetande draghund med god exteriör & bra mentalitet. 

Hos Grönlandshunden röntgar man höfter, that´s it. Tyvärr är det mer som behövs göras för att vår ras ska behållas frisk, vi behöver röntga ryggen på våra avelsdjur för att utesluta LTV. Vårt team har själva åkt på en stor sorg och kraftig förlust när vi upptäckte vid 4,5 års ålder att Vieran har LTV, som är en övergångskota. Det är inget jag vill utsätta någon valpköpare för, men såklart inte heller någon hund som får lov att leva med den smärtan, därför röntgar vi efter vi upptäckte det även våra avelshundar för LTV hos ortopeden Mikael Petersen på Djurläkarna Gällivare.  Det är ingen officiell handling hos SKK, ännu. Avelsrådet jobbar på det, och det är vi mycket glada över. Vi alla vill bidra till att hålla rasen frisk och förebygga sjukdomar.

Förutom detta så är Grönlandshunden en väldigt frisk ras utan allergier och andra åkommor. Intresset för det här rasen har ökat markant de senaste åren, och det gör såklart att förfrågan på valpar ökar. De gamla erfarna grönlandshundsägarna och uppfödarna som är "gamla i gamet" är glada över att det är många unga som vill komma in i livsstilen, men det kräver ju även att alla "vi nya" tar efter med det goda avelsarbetet om hälsa, arbetsmoral, mentalitet och exteriör. För det är vad Grönlandshunden är och alltid ska vara, en draghund och en turkamrat.

Därför kan du vara trygg om du köper en Pathseekers Grönlandshund, att uppfödaren kommer ha gjort allt hon kan för att föda upp friska & sociala valpar, efter föräldrar med hälsotester mer än vad SKK begär, en trevlig mentalitet mot människor & hundar, och hundar som är testade inte bara på SPHK´s dragprov utan framförallt i fjällmiljö med både vinterstormar och regniga sommarnätter. Till dig som vill ha en livslång kontakt med din uppfödare, en turkamrat & en duktig draghund, till dig som kommer att hälsotesta din grönlandshund samt gå på utställning och dragprov med din hund, för att du, precis som jag, ska tycka det är viktigt att din hund är frisk, har bra mentalitet och en god exteriör.

En makalöst stolt mamma(och lyckligt ovetande pappa Duolba ute i hundgården) över sina två

Kull 1 - 2019
High Mountain kullen

Kimassok´s Northern Breeze -

SE (polar) CH Lappfjällens P Ironboys Duolbagorni

Födda 2019-09-17 
2 hanar

17924368486630583.jpg

Kull 2 - 2021
Dream About kullen

Singi Av Rennfokk  - 
Kallasgårdens Balder

Födda 2021-06-19

2 tikar, 3 hanar

18059735170301407.jpg
Kull 3 planeras
eventuellt till 2024

Hör av dig om du är intresserad av valp!

bottom of page